26-09-10

Deze blog is...

...gesloten voor een lange tijd.

Gepost door maike | Commentaren (5)

16-09-10

Pijnlijke nek en schouders

Op een voor mij onverwacht moment, kreeg ik last van een pijnlijke nek en schouders en zoek je natuurlijk uit hoe het komt. Het heeft bijna een jaar geduurd eer ik het wist. Eerst dacht ik aan stress dat bij fibro-patiënten genoteerd staat als vijand nr1. Ook koude staat bovenaan en dan denk je aan herfst en winterkoude. Met al die zaken hield ik al rekening en toch kreeg ik zelfs in hartje zomer dikwijls zo'n pijn in m'n nek en schouders dat ik het nadenken (stress) opgaf en ik aanvaardde dat het aan mijn fibro lag, tot...ik op een zonnige zomerdag op een terrasje zat en een zuchtje wind voelde in m'n nek en even later voelde hoe ik moeilijkheden begon te krijgen als ik mijn hoofd naar links/rechts wou draaien. Aha, dat was dus de boosdoener die mij al een jaar aan een stuk aan het ambeteren was...TOCHT, briesje of zuchtje wind zoals je wil! Dus...kijk ik uit naar een beschut plaatsje. Weer een ervaring rijker! Toch kreeg ik nog tweemaal per week erg veel pijn en had absoluut geen idee door wat. Ik dacht dat de onverwachte momenten verdwenen waren en ik alles onder controle had, maar niks daar van, er zat nog ergens een duiveltje dat ik niet uitgeroeid had! Tot ik er achter kwam dat, als ik mijn haren had gewassen, ik nadien veel meer pijn had dan op andere dagen, dus...natte haren koude nek! Nu draag ik voortaan een sjaaltje zolang mijn haren nog niet droog zijn en ik moet zeggen dat het helpt, zelfs heel goed helpt! 

Gepost door maike in Fibromyalgie | Commentaren (0) | Tags: fibromyalgie

09-09-10

Koude handen en voeten

Ik weet niet of ik koude handen en voeten onder de categorie 'Fibromyalgie' moet plaatsen, maar ik heb er de laatste jaren veel last van gekregen, zeker van koude voeten! En om die warm te krijgen komt er meer bij kijken dan dikke sokken hoor. Eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat ik de laatste jaren niet zo bedrijvig bezig ben dan al die jaren ervoor en een meer zittend leven leidt en dan kan het zijn dat het daar aan ligt. Hoe minder je doet, hoe minder je een goede bloeddoorstroming hebt...een logische gedachte, toch? Als ik een kleine wandeling maak zijn mijn voeten in ieder geval wel warm, vandaar mijn logisch gedacht.

Gepost door maike in Fibromyalgie | Commentaren (2) | Tags: koude, warmte, fibromyalgie

05-09-10

Oude handen

Door langdurig gebruik van cortisone zien mijn handen er oud uit, echt oud. De huid is doorschijnend, staat vol met ouderdomsvlekken en de kleine adertjes zie je liggen. In de zomer komen daar nog eens sproetjes bij en in de winter vallen de ouderdomsvlekken op omdat je wit ziet. Als ik toendertijd had geweten welke schade cortisone je toebrengt, was ik er nooit aan begonnen! Had en als...het is gebeurd en ik moet ermee verder. Cortisone onderdrukt pijn maar neemt de oorzaak niet weg, en er is geen enkele dokter noch specialist die mij zoiets nog mag voorschrijven! Zelfs de huid over gans mijn lichaam is aangetast door cortisone, ze is dun, droog en broos. Ik ben zelfs een beetje terughoudend geworden om mijn handen voluit te tonen. Veertien jaar geleden moest je aan de dokter/specialist niks vragen, zij schreven iets voor en dat ging je halen bij de apotheker. Toch wijs ik hen niet met de vinger, want toendertijd wist men bijna niks over fibromyalgie en als men jouw pijn al iets kon verlichten met eender wat, was het al een hele prestatie. Maar vandaag de dag raad ik iedereen met pijn aan om zeker van cortisone af te blijven!

Gepost door maike in Fibromyalgie | Commentaren (2) | Tags: cortisone, fibromyalgie